30 anys d’Unknown Pleasures

joy-division-unknown-pleasuresQuan fa 30 anys Factory va editar “Unknown Plesures”, el debut de Joy Division, pocs s’esperaven la repercussió que aquest disc acabaria tenint en la història de la música independent. Com sempre, el pas del temps és el que acaba posant les coses al seu lloc. Si bé el següent i últim disc de la banda, “Closer”, ha estat molt més mitificat que “Unknown pleasures” (pel tràgic suïcidi d’Ian Curtis) i millor valorat per la crítica (per la seva atmosfera impenetrable i la seva radicalitat), també és innegable que el relativament més accessible “Unknown Pleasures” és probablement el disc que en els darrers 30 anys més ha influït en la manera d’entendre la música indie.

I és que “Unknown Pleasures” personifica com pocs altres discs el fet de ser un “punt d’inflexió”: Un disc únic, en terra de ningú. L’imperceptible però irreversible pas del punk a l’indie. En definitiva: Sex Pistols o The Clash són considerats avui dia clàssics; en canvi, Joy Division, només amb 2 anys de diferència, contemporanis.  Sé que sóc fan i no sóc objectiu però crec que “Unknow Pleasures” és el punt de partida obligat al qual tot indie “que se precie” hauria d’acabar revisitant cada X temps. Aquesta cosa tan etèria i difícil de definir que coneixem com “indie” té el seu origen aquí, a Manchester, l’any 1979, any 0. “A change of speed, a change of style. A change of scene, with no regrets”.

“Unknown pleasures” és un disc enèrgic i depressiu a parts iguals, violent i sensual, urbà i industrial i a la vegada cibernètic, espacial i postindustrial. Els ingredients? La veu de baríton d’Ian. Les seves lletres a mig camí entre un adolescent torturat i introspectiu i un xamà visionari i místic amb connexió amb el més enllà. La bateria metronòmica d’Stephen Morris. El baix hiperagut de Peter Hook. Les guitarres esmolades de Bernard Summer. I, per últim, orquestrant-ho tot, el genial i visionari productor Martin Hannett.

Que aquesta obra mestra no sigui ni tan sols el millor disc de Joy Division (Closer), ni contingui cap dels seus millors singles (per damunt de tots, Love will tear us apart, però cal no oblidar Transmission, Dead Souls, Atmosphere…), ens dóna la veritable dimensió d’un grup l’impacte del qual encara es resisteix a ser quantificat.

3 responses to “30 anys d’Unknown Pleasures

  1. Precisament l’altre dia veia un reportatge sobre com es va fer aquest disc! Tenia pinta de ser tot molt amateur, un àlbum punki que esclotarien 4 gats i ningú al estudi estava content amb el só!

    Increïblement la història ha posat a tothom al seu lloc… eprò quants “unknown plasures” s’ens estan escapant per no haver trascendit a la fama?

  2. Per cert, has vist la pel·lícula “Control”? Tracta de la vida d’Ian Curtis i dels Joy Division

  3. Arqueòleg: segur que cada any se’ns escapen molts “unknown pleasures” (i mai millor dit). Ara bé, el que sí tenien Joy Division a part d’haver tingut la sort de trobar companyia de discos que els publiqués era un productor boníssim (Martin Hannett). Per altra banda, si avui Joy Division són un referent és perquè milers de grups els han copiat. Per exemple, el debut de Gang of four és del mateix any i també és molt bo (i ha estat molt copiat), però resulta que a Joy Division els han copiat com deu vegades més encara. A posteriori el veredicte és que Joy Division són més influents, però això només se sap fins dècades després!!!

    Jo sóc dels que pensa que el veredicte final sobre una obra d’art el diu la repercussió que ha tingut.

    Oriol : Sí he vist “Control”. Veritat que han caracteritzat molt bé Ian Curtis? Això sí, no em va gaire la martiriologia. De fet Ian era bastant cabró, i no només per les banyes que li feia a la dona. Jo em quedo amb l’univers de les seves lletres i, sobretot, la seva veu de baríton (tenia vint-i-pocs anys i cantava com un senyor de 50).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s